auto tuning

Wat zijn de voordelen van automatisch afstemmen?

Wat zijn de voordelen van autotuning en wat zijn de voordelen voor uw auto? Dit artikel legt het concept achter auto-tuning uit, de verschillende soorten tuning en de voordelen van het tunen van je auto. Lees verder om meer te weten te komen!

Er zijn een aantal manieren waarop iemands auto kan worden verbeterd. Een van die manieren is door uw auto af te stemmen met auto-tuning-apparaten. Het afstemmen van een motor om het vermogen te verbeteren, kan bijvoorbeeld niet alleen worden gedaan om het voertuig krachtiger te maken, maar ook om het brandstofverbruik te verhogen. Veel tuners gebruiken afstemmingshulpmiddelen op deze manier – om de krachtigste motor te creëren die mogelijk is.

Er zijn een aantal verschillende automatische afstemmingstechnieken, maar het meest voorkomende type is “chiptuning”.

Chiptuning verwijst naar het aanbrengen van wijzigingen aan een motor – meestal om het aantal pk’s of het koppel te vergroten – zonder de interne werking van de motor fysiek te veranderen. In plaats daarvan gebruikt de tuner een elektronisch circuit in de motor om verschillende motorprestatie-elementen te regelen.

Met chiptuning kan de tuner de motor op een bepaald punt afstemmen door het motorvermogen en de efficiëntie aan te passen. Meestal gebruikt de tuner een computerprogramma om het vermogen van de motor te regelen en vervolgens af te stemmen op de gewenste waarden in het circuit. Om dit te doen, maakt de tuner verbinding met het circuit via een draad of kabel en steekt de chip in de verbrandingskamer van de motor. Een microchip, die bestaat uit transistors, weerstanden en condensatoren, wordt vervolgens in de chip geïnstalleerd; die op zijn beurt de snelheid, temperatuur en prestaties van de chip regelt.

De verschillende chips kunnen zaken bevatten als de ontstekingsregeleenheid (ICU), brandstofinjector, carburateur, brandstofpomp, bobine, ECM of een combinatie daarvan. De chip wordt meestal in de verbrandingskamer van de motor geïnstalleerd met behulp van een speciaal gereedschap dat bekend staat als een chip-tester, die de staat van de chip kan controleren en ervoor zorgt dat er geen scheuren, deuken of spaanders in zitten. Als er chips worden gevonden, moeten deze onmiddellijk worden vervangen.

Veel experts pleiten voor het gebruik van auto tuning-apparaten, omdat ze veel meer kunnen doen dan alleen de prestaties van een voertuig verbeteren – ze kunnen ook helpen om geld te besparen op het brandstofverbruik. Wanneer een tuner de motor van een auto afstemt om het vermogen te maximaliseren, voeren ze in feite allerlei functies uit binnen de motor – zoals het verhogen van het aantal pk’s, het verlagen van de uitstoot en het verlagen van de motortemperatuur. Als een tuner zijn auto echter wel chipt, helpt hij ook brandstof te besparen – en daarmee tegelijkertijd geld te besparen!

Klik hier voor meer informatie ChipPerformance